Svetový deň behu

Dátum 5. november sa už každoročne spája so Svetovým dňom behu. V roku 1999 ho založil bežec Bill McDermott s cieľom podporiť boj proti chudobe vo svete. Prečo je forma pomoci práve beh? Z jednoduchého dôvodu – beh je najrozšírenejšia a najobľúbenejšia športová aktivita a spolu s chôdzou patrí k najprirodzenejšiemu pohybu človeka. 
 
Aj naša škola  podporila túto celosvetovú akciu v pondelok 6.11. 2023. Žiaci odbehli jeden dopredu určený okruh. Okrem behu boli pre žiakov pripravené besedy a iné aktivity.Triedy od prvého po piaty ročník absolvovali dopravnú výchovu, kde im základy vysvetlili príslušníci obecnej polície v Štrbe. Teoretické znalosti zdravotnej prípravy si prešli v triede so svojimi triednymi učiteľmi a praktickú ukážku s pani zástupkyňou Beatkou Pastuchovou, ktorej asistovali žiačky deviateho ročníka. Na záver žiakom na futbalovom štadióne hasiči z Národnej diaľničnej spoločnosti v Mengusovciach predviedli hasičské auto, jeho možnosti, vybavenie a ukážku práce v teréne.
Triedy od šiesteho po deviaty ročník absolvovali besedy, do ktorých sa mohli v závere hodiny zapojiť svojimi otázkami. Pán Jaroslav Švorc, bývalý predseda a stály člen Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor, deťom priblížil, ako sa majú správať v horách, čo robiť v prípade úrazu, čo je potrebné sledovať pred vyrazením na turistiku, čo zbaliť do batoha, prečo je zimná uzávera chodníkov v Tatrách.
Mjr. Marián Lopuch z Hasičského a záchranného zboru SR žiakom priblížil prácu hasičov. Prezradil, pri akých udalostiach zasahujú, ako sa zachovať pri rôznych havarijných situáciách, ako volať na tiesňovú linku, ako uhasiť vzniknutý požiar.
Teoretické i praktické ukážky poskytnutia predlekárskej prvej pomoci v rôznych situáciách prišli ukázať študenti Strednej zdravotníckej školy v Poprade. 
Všetci žiaci v tento deň odbehli dokopy približne 100 km.Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k úspešnému a príjemne strávenému dňu. (text: Mgr. T. Gemza, foto: kolektív učiteľov)
 
VIAC FOTO TU
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.