Úspech našej žiačky v celoštátnom kole na geografickej olympiáde!

Geografická olympiáda je postupová súťaž, ktorá začína  školským, pokračuje okresným, krajským až po celoštátne kolo. Súťažiaci sú rozdelení podľa ročníkov do troch kategórií.  Obsahom súťaže je v prvej časti vedomostný test pozostávajúci z monotematického celku a z rôznych tém bez pomoci atlasu, druhá časť testu je zameraná na praktické zručnosti v práci s atlasom a mapou, na orientáciu v teréne z predpísanými pomôckami.

Školské a okresné  kolá geografickej olympiády (GO) tento školský rok prebiehali on line formou. Do školského kola sa úspešne zapojili 3 žiaci ôsmeho ročníka: Alena Gregušková, Daniela Jančulová a Oliver Kostolány. Všetci traja postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo vo februári. Všetci 3 žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi aj v tomto kole  a Alenka Gregušková v tejto kategórii dokonca zvíťazila! Postúpila do krajského kola, ktoré sa konalo 22. 4. 2022 na Základnej škole Prostejovská  v Prešove. Z 36 súťažiacich v jej kategórii E, kde si preverujú vedomosti žiaci 8. a  9. ročníkov boli úspešní už len 14 riešitelia. Alenka nás úspešne reprezentovala aj v tomto kole. Obsadila 4.miesto, ktoré jej zaistilo postup a účasť v celoštátnom kole.

Celoštátne kolo Geografickej olympiády zabezpečuje MŠVVaŠ SR, IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a odbornú stránku súťaže garantuje Slovenská komisia Geografickej olympiády.  Dejiskom celoštátneho kola 50. ročníka Geografickej olympiády (CK GO) sa v dňoch 20.5. – 21.5.2022 stala Tatranská Lomnica. Tu sa stretli najúspešnejší žiaci z krajských kôl GO z celého Slovenska. Pre žiakov bol pripravený atraktívny program. Okrem absolvovania samotných testov žiaci navštívili aj Podtatranské múzeum, obec Gánovce, kostolík v Kežmarku a aj múzeum TANAP-u.

Alenka v Geografickej olympiáde preukázala okrem teoretických znalostí zo zadaných geografických tém aj šikovné praktické zručnosti s mapou. Konkurencia bola veľká. Súťažilo celkom 30 najšikovnejších žiakov 8. a 9.ročníka ZŠ z rôznych kútov Slovenska. Alenka, aj napriek tomu, že je ešte len žiačkou 8.ročníka obsadila celkovo 15. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou aj v záverečnom celoštátnom kole GO.

Alenke srdečne gratulujeme a pevne veríme, že čas, ktorý obetovala pri príprave na GO neľutuje a že svoje vedomosti  a skúsenosti z olympiády využije aj v budúcnosti. 

(Mgr. Janka Vrbenská)


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.