Dvojnásobná účasť na Majstrovstvách SR mladých záchranárov

IMGP2861V dňoch 8. 6. – 10. 6. sa uskutočnili Majstrovstvá Slovenskej republiky mladých záchranárov civilnej ochrany v Považskej Bystrici v rekreačnom zariadení Podskalie. Po úspešnom pôsobení v okresnom kole /OK/ tejto súťaže sa po prvýkrát zúčastnili Majstrovstiev SR aj naši žiaci, a to hneď v dvojnásobnom zastúpení. Prvé družstvo v zložení: Stela Madáčová, Miroslava Mravová, Krištof FabiánErik Jonas v OK zvíťazilo a druhé družstvo v zložení: Mária Danielová, Michaela Kyselová, Samuel HulecMarek Kvaka sa v OK umiestnilo na 2.mieste. Poslaním tejto súťaže je pripraviť žiakov na možné riziká vyplývajúce najmä z pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí. Cieľom súťaže je na vytýčenej trati plniť úlohy na jednotlivých stanovištiach a dobehnúť do cieľa v určenom časovom limite. Vyžaduje si to nielen množstvo vedomostí, ale aj veľa zručností z týchto oblastí: civilná ochrana,  pohyb a pobyt v prírode, zdravotnícka príprava, testy, streľba zo vzduchovej pušky a hasenie malých požiarov.

Obidve družstvá sa na súťaž pripravovali zodpovedne pod vedením svojich pani učiteliek / B. Pastuchová, O. Bendová a  J. Vrbenská /. Boli to hodiny precvičovania, „bifľovania“, pokusov, ale aj úsmevných chvíľ. Celé to snaženie vyústilo do účasti na vrcholnom podujatí. Na M – SR sa zúčastnilo celkom 65 najlepších družstiev z rôznych kútov Slovenska. Pre účastníkov bol pripravený zaujímavý 3-dňový program. Mali možnosť vidieť v ukážkach prácu psovodov z ilavskej väznice, hasičov a záchranárov z Považskej Bystrice a bohatý animačný program. Nadviazali množstvo nových priateľstiev a získali nových kamarátov, ale hlavne mali možnosť porovnať si svoje vedomosti a zručnosti s tými najlepšími. A veruže nesklamali! Prvé družstvo sa skvelým kolektívnym výkonom, aj keď s malými chybičkami, prebojovalo vo svojej premiére na skvelé 9.miesto. Druhé družstvo „sužovala“ trošku „pani tréma“ a šťastie malo malú pauzičku, ale napriek tomu im v cieli patrilo konečné 33.miesto, čo je umiestnenie v polovici štartového poľa. Za premiérové vystúpenie si určite všetci súťažiaci zaslúžia naše uznanie. Podstatné je však to, že sú veľmi dobre pripravení zvládnuť neočakávané mimoriadne životné situácie a svojimi znalosťami a zručnosťami budú nápomocní nám ostatným. Takže ešte raz všetkým srdečne gratulujeme.

J. Vrbenská

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.