Deň vody

ruka_s_vodouV rámci Svetového dňa vody sme dňa 23. marca 2018 na návrh pani učiteľky chémie zorganizovali exkurziu do Úpravne vody v Tatranskej Štrbe. Zároveň sme navštívili Technický a skúšobný stav stavebný, ktorý sa nachádza neďaleko.
Exkurzie sa zúčastnil výber žiakov zo 7., 8. i 9. ročníka. Z hľadiska bezpečnosti boli žiaci rozdelení do dvoch skupín. 
V úpravni vody sa žiaci dozvedeli o jej histórii, o prameňoch pitnej vody pod lanovkou, ktorá sa kvôli svojej mäkkosti upravuje a distribuuje do obce Štrba.

V stavebnom ústave bola žiakom priblížená história a opísané skúšky kvality, ktoré tam odborne spôsobilí zamestnanci vykonávajú. Dozvedeli sa, že je v rámci Slovenska najvyššie položeným ústavom takéhoto charakteru. Dôvodom bolo skúmanie vplyvov nadmorskej výšky na stavebné materiály a ich zaznamenávanie. Zároveň im boli predvedené praktické laboratórne skúšky: skúška pevnosti perforovanej fólie v ťahu a skúška pevnosti betónu v tlaku.
Pedagogický dozor vykonávali v jednej skupine riaditeľka školy Mgr. Ľubomíra Iľanovská a zástupkyňa školy Ing. Beata Pastuchová. Druhú skupinu viedla učiteľka chémie Ing. Elena Jelenová.
Zároveň touto cestou ešte raz ďakujeme p. Ing. Sedlákovej, p. Šebestovi, Ing. Halčinovi a Ing. Halčinovej za sprievodné slová a možnosť zrealizovať na uvedených miestach exkurziu pre žiakov, čím bola naplnená praktická časť ich teoretických znalostí o vode a tiež prehĺbenie poznatkov v oblasti skúšobníctva a dodržiavania slovenských i európskych noriem v tejto oblasti. [Ing. Elena Jelenová]


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.